‘Tout va très bien, Madame la Marquise!’

9 JANUARI 2017

None

 

Open brief aan Rik Torfs en Anne De Paepe

Beste rectoren,

De Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Gent kondigden 15 december aan een gemeenschappelijk eredoctoraat uit te reiken aan Angela Merkel, omwille van haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen, en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid te vinden. Jullie zullen daarbij zelf optreden als promotoren. Aanvankelijk dachten we dat we op ‘De Rechtzetting’ terecht waren gekomen, maar blijkbaar gaat het niet om satire: jullie willen Merkel écht een eredoctoraat geven. Wat ons meteen doet vermoeden dat er in de ivoren torens van de rectoraten een gebrek aan realiteitszin heerst, om het mild uit te drukken.

Durf denken! De slagzin van onze Alma Mater, de UGent...althans zo dachten wij! De gevolgen van Merkel's wereldvreemde beleid zijn nefast gebleken voor Europa. Dat onze universiteit haar een eredoctoraat wil geven is dan ook onbegrijpelijk. Iets dergelijks bekokstoven, je moet het maar durven. Wat ze met dit ere-doctoraat doen, naar het signaal dat beide universiteiten hiermee wensen te verspreiden, hebben wij slechts te raden. Eén ding staat als een paal boven water, het tweede gedeelte van de Gentse leuze, waar u zelf zó in gelooft, bent u vergeten. Hierover hebt u onmogelijk goed nagedacht! Waar is de tijd dat instituten zoals de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven de motor waren van vooruitgang! De UGent viert dit jaar zijn 200 jarig bestaan. Al 200 jaar zet ze aan tot kritisch en onafhankelijk denken. Houdt dit dan nu op?

Zijn jullie het noorden kwijtgeraakt te midden van gekleurd nieuws en establishmentspropaganda? Misschien. Sta ons toe u een overzicht te geven van wat er zich het afgelopen jaar afspeelde.

Onder het motto ‘Wir schaffen das’ zette Angela Merkel de poorten van Europa open voor een ongekende stroom asielzoekers. Dit jaar ging het enkel voor Duitsland al over meer dan een miljoen asielzoekers, en over vele honderdduizenden voor de andere Europese naties. De overgrote meerderheid? Jonge mannen! Deze massale toestroom van jonge, mannelijke en meestal ongehuwde asielzoekers dreigt de samenleving in verschillende Europese landen te ontwrichten. Merkel maakte zichzelf hiermee tot symbool van iets wat we enkel een georkestreerde volksverhuizing kunnen noemen.

Wat zagen we dit jaar? Explosies in Brussel. Terreur in Nice. En enkele dagen na de aankondiging van jullie eredoctoraat, een vrachtwagen die zich door een Kerstmarkt in Berlijn boorde. We zagen massa-aanrandingen in Keulen en andere steden. De verkrachting en moord van de 19-jarige Maria Ladenburger. We zagen vluchtelingen die hun eigen opvangcentrum in brand staken omdat ze “geen Nutella en gummibeertjes” kregen.

En nee, geen van deze voorbeelden zijn ‘fake news’. Helaas.

 

Wat gaat u Frau Merkel vertellen wanneer u haar het bewuste document overhandigt? “Tout va très bien, Madame la Marquise”?

Stud. Ing. Bavo Janssens (UGent)
Praeses NSV! Gent '15 – '17